In het spoor van de mol! 31 Maart 2018

Zondag 25 maart ging het nieuwe seizoen van De Mol van start. Het decor? Mexico! De ideale gelegenheid om dit mooie land te ontdekken. Hier bespreken we de steden of plaatsen die in de afleveringen aan bod komen. Andale, pues!

Aflevering 4: Ciudad de México

Están en México, por fin! We vroegen het ons al af wanneer ze de indrukwekkende hoofdstad van Mexico zouden aandoen, maar in aflevering vier is het zover! 

Voor de vrijwilligers van Artesanos betekent Mexico-stad de starplaats van hun Mexicaans avontuur. Na aankomst op de internationale luchthaven worden ze er opgepikt door de vorige vrijwilligersploeg en verblijven ze een paar dagen in de grootstad. 

Een giga-stad als Mexico-stad heeft eindeloos veel bezienswaardigheden, maar hier sommen we de 10 favorieten op van onze vrijwilligers:

1. Het Zócalo, het gigantisch plein in het hartje van de stad. De grootte van het plein geeft je meteen al een idee hoe groot de stad is. In het midden van het plein hangt er een supergrote Mexicaanse vlag, volgens Wikipedia 'mogelijks de zwaarste ter wereld.' Rondom het plein liggen top toeristische attracties zoals de kathedraal, Templo Mayor met de overblijfselen van de Azteekse tempel, het Nationaal Paleis waar je de muurschilderijen van Diego Rivera kunt bewonderen en het het Museo Nacional de Culturas.

2. Casa azul, het huis van Frida Kahlo dat nu als museum dient. Mexico's meest bekende kunstenares Frida Kahlo werd geboren en  overleed in dit huis in Coyoacán, een hippe wijk in Mexico-stad. Na haar dood werd het omgedoopt tot museum, waar je enkele van waar werken kunt bezichtigen. 

3. Museo Nacional de Antropología, een mooi museum met een uitgebreide collectie aan precolombiaanse objecten. Je kunt hier gemakkelijk een hele dag ronddwalen en bijleren over de Azteken, Tolteken, Maya's, Olmeken, en nog zoveel meer. 

4. Xochimolco. In Xochimolco, een buitenwijk van Mexico-stad, kun je namiddagje rondpeddelen op een kleurrijk bootje doorheen de vele kanaaltjes, ofwel chinampas. Het alles behalve saai, want je wordt al snel omringt door bootjes met Mariachi, of met vrouwen die tacos verkopen, of tequila, of... Er worden zelfs trouwfeesten op de bootjes gehouden. Onderweg kun je ook stoppen in een reptilarium om een van de meest bijzondere beestjes ter wereld te ontdekken, de axolotl.

5. Teotihuacán, de piramides net buiten de stad. Een absolute mustsee zijn de templo del sol en de templo de la luna, van de Teotihuacán-beschaving, waarover heel weinig bekend is. Wat wel geweten is, is dat de site, waar ooit een grote precolombiaanse stad was, een heilige plaats was voor de Azteken. 

De rest van de top tien volgt volgende week!

Aflevering 3: La Valenciana + el autódromo de León

Tijdens de derde aflevering van De Mol bleven de deelnemers in de buurt van Guanajuato. Gelijk hebben ze, want er valt heel wat in de buurt te bezoeken.

Een naburig dorpje, La Valenciana, kwam in beeld. Hier werd 's avonds een dorpsfeest gegeven a la mexicana. En de typische ingrediënten voor zo'n feestje ontbraken inderdaad niet: sombreros, tequila en piñatas voor de kinderen. Het klinkt heel stereotiep, maar ze kloppen wel. Een klein woordje uitleg:

- De sombreros, oftewel de dans: elke streek in Mexico heeft zijn traditionele kledij voor mannen en vrouwen. Voor toeristen of buitenlanders zien de kostuums er heel kleurrijk en fraai uit, maar Mexicanen kunnen aan de hand van het kostuum herkennen vanwaar ze vandaan komen. Indrukwekkend! In Guadalajara kun je deze dansen bewonderen wanneer je naar de charrería gaat, een echte cowboyshow. 

- Tequila: tequila is, samen met mezcal, de nationale drank van Mexico. Ze worden gemaakt van de agaveplant, die voornamelijk in de staat van Guadalara, Jalisco, gekweekt wordt. In het dorp Tequila kun je trouwens de grote tequila distilleerderijen zoals José Cuervo gaan bezoeken.

- Piñatas, aanwezig op elk kinderfeestje. Je kunt ze overal in Mexico kopen in alle maten en in alle figuren, of ze zelf maken. De kinderen mogen om de beurt geblinddoekt er op los slaan, terwijl de anderen een liedje zingen. De kans is groot dat je als vrijwilliger bij Artesanos wel eens op een piñata zal mogen slaan!

Tot volgende week in Mexico (zoals Mexicanen hun hoofdstad noemen ;))!

Aflevering 2: Guanajuato

Op een (Mexicaanse) boogscheut van San Miguel de Allende ligt Guanajuato, Mexico's meest romantische stad zoals Gilles De Coster ook wist te vertellen. 

Guanajuato, een oude mijnstad, ligt prachtig gelegen tussen de bergen. De stad is minstens even kleurrijk als San Miguel de Allende (de knalgele kathedraal!), maar heeft een veel volksere en levendige sfeer. 

De stad heeft veel te bieden: smalle, steile straatjes in alle kleuren (callejon del beso bijvoorbeeld), straattheater, het geboortehuis van Mexico's bekendste schilder Diego Rivera (meneer Frida Kahlo) en een mummiemuseum. 

Een zonde om er geblinddoekt te moeten rondlopen ;)

Een tip van onze vrijwilligers? Dolores de Hidalgo, la cuna de la revolución, is een typisch Mexicaans dorpje tussen San Miguel de Allende en Guanajuato, waar Miguel Hidalgo in 1810 de revolutie uitriep. De perfecte tussenstop.

Aflevering 1: San Miguel de Allende

San Miguel de Allende, gelegen in de naburige staat Guanajuato, is een echte mustsee voor onze vrijwilligers van Artesanos. Gemakkelijk bereikbaar met de bus (reken op een rit van ongeveer 4u30), is het ideaal voor een weekenduitstap. 

Wat valt er te zien? De stad is kleurrijk, pittoresk en vooral heel proper, en wordt daarom wel eens het Disneyland van Mexico genoemd. Het bruist er van toeristen, die voornamelijk uit de VS of Mexico Stad komen.  Koloniale gebouwen, smalle kasseien straatjes en veel, heel veel, boetiekjes maken de stad heel aangenaam om in rond te dwalen. Veel bezienswaardigheden zijn er niet echt, de stad op zichzelf is de bezienswaardigheid. Het hoogtepunt is misschien wel de Parroquía de San Miguel Arcángel, de grote rozige kerk op de Plaza Principal. De kerk werd in 2008 erkend als Unesco werelderfgoed en heeft iets weg van de Sagrada Familia in Barcelona.

Een tip van onze vrijwilligers? Bezoek zeker ook de Jardín Botánico El Charco del Ingenio, net buiten het centrum. In deze gigantische botanische tuin kun je meer dan 100 verschillende soorten cactussen bewonderen.  

© kobeaerts.be